Pacman

Okej, oavsett vilken erfarenhet du har från arkadspel så är det helt omöjligt att du gått miste om Pac Man. Spelet med den lilla gula gubben som äter pluppar blev en dundersuccé redan vid lanseringen år 1980. Pac Man har alltså över 30 år på nacken och fortsätter än idag att vara många arkad-fanatikers absoluta favoritspel.

pacman arkadspel

I spelet så styrs Pacman med antingen piltangenter, en kontroll eller en spak för att äta upp plupparna på spelplanen. Målet är att äta upp alla och samtidigt undvika spökena. Efter att ett spel avklarats går man vidare till nästa nivå som är ännu ett snäpp svårare.

Vem skapade Pacman?

Skaparen av den välkända lilla gula figuren Pac-Man är Toru Iwatani, som föddes 1955 i Tokyo, Japan. Iwatani var en självlärd datanörd som utan formell utbildning i programmering eller grafisk design fick jobb på det japanska videospelsföretaget Namco vid 22 års ålder 1977.

Iwatani anställdes på företagets avdelning för spelutveckling. Han föreslog att företaget skulle utveckla flipperspel, men denna idé avvisades ganska snabbt på grund av patentrelaterade problem. Men Iwatani fick tillåtelse att skapa videospel som byggde på samma premisser som flipperspel.

Tillsammans med en annan programmerare skapade han sitt första spel, Gee Bee, som tyvärr inte blev så framgångsrikt som man kunde ha trott, men som ändå var ett genombrott för Namco på marknaden för videospel.

Iwatani tröttnade dock till slut på branschen, eftersom han ansåg att många av de spel som släpptes visade en förlegad och förvrängd bild av samhället, där våldsamma spel alltid låg i fokus. Så han började utveckla ett videospel som var mer riktat till kvinnor än män, och till slut skapade Iwatani tillsammans med hans team Pac-Man. Spelet släpptes 1980 och blev en omedelbar succé. Sedan dess har Pac-Man varit spelutvecklaren Namcos mest framgångsrika titel.

Pacman spel

Det första Pac-Man spelet släpptes som sagt på 80-talet och blev så småningom en global kommersiell succé, vilket ledde till flera olika uppföljare. Det är nu drygt 40 år sedan den första titeln släpptes, då faktiskt under namnet “PUCK MAN”.  Idag finns det hundratals, om inte tusentals, olika versioner av det populära spelet, men vilka är de mest populära? Vi tar en titt på några av dem här.

Pac-Man Championshop Edition DX

Här har vi en kritikerrosad utgåva av Pac-Man som Namco släppte 2010. I det här gulliga spelet styr spelaren Pac-Man som måste äta alla små piller i labyrinten och samtidigt undvika de olika färgade spökena som förföljer honom.

När Pac-Man har ätit upp alla piller på en sida av spelplanen visas ett bonusföremål i form av en frukt, som gör att spelplanen förändras. Ju fler poäng spelaren får, desto mer ökar spelets hastighet och vice versa när spelaren förlorar ett liv.

Pac-Man 256

Fem år senare, 2015, lanserade Namco en annan titel skapad av spelutvecklarna Hipster Whale och 3 Sprockets. Spelet skapades ursprungligen som ett gratisspel för iOS- och Androidenheter, men släpptes även året därpå som ett spel för Playstation 4, Xbox One och PC.

Som i alla Pac-Man spel går spelet ut på att du ska styra din Pac-Man och få honom att äta både vanliga piller och bonusföremål, samt att undvika de fientliga, färgglada spökena. Ett trevligt tillägg i Pac-Man 256 är dock att om du äter 256 piller i rad kommer alla fiender på skärmen att elimineras!

Pac-Man Vs.

Några år före de ovannämnda varianterna av Pac-Man kom Pac-Man Vs., ett spel som utvecklades av Nintendo EAD och publicerades av Namco för den goda gamla GameCube-konsolen. I den här titeln från 2003 ser Pac-Man mer ut som den figur som Iwatani designade på 80-talet.

Återigen styr spelaren Pac-Man för att få honom att äta alla piller i labyrinten. Men till skillnad från många andra versioner av spelet styr en annan spelare spökena för att försöka fånga dem. Det är alltså ett multi-player-spel som har fått positiv mycket feedback tack vare ett mycket innovativt koncept.

Ms. Pac-Man

Vi får naturligtvis inte glömma Ms. Pac-Man, som kom två år efter Iwatanis genombrott. Det är den första uppföljaren till originalet och det första spelet i serien som inte utvecklats av Namco. Som du förstår av namnet styr du som spelare karaktären Ms. Pac-Man, Pac-Mans fru.

Din uppgift är i vanlig ordning att förtära alla piller i labyrinten och undvika dina fiender: de färgade spökena. Ms. Pac-Man har särskilt hyllats för att det är ett av de få spel som har en kvinnlig huvudperson, men andra har också berömt spelet som det överlägset bästa spelet i Pac-Man-serien.

Pac-Man World

Pac-Man World släpptes 1999 och är ett 3D-plattformsspel utvecklat för PlayStation av Namco. I spelet ska du med hjälp av Pac-Man äta dig igenom sex olika världar. Till skillnad från tidigare arkadspel har denna PlayStation-titel en faktisk handling: På Pac-Mans födelsedagsfest kraschar hans fiender, de skräckinjagande (men ack så söta) spökena, och kidnappar alla hans vänner. Så du måste rädda dina vänner och återigen besegra spökena, samtidigt som du förtär små piller för att ta dig igenom labyrinterna.

Pac-Land

Oroa dig inte, vi är inte klara än! Det finns en uppsjö av andra spel i Pac-Man-serien, men en av våra absoluta favoriter är arkadspelet Pac-Land, som släpptes 1984. Det var faktiskt Namcos allra första arkadspel för deras egen arkad som senare döptes till Namco Pac-Land. I det här roande spelet styr du Pac-Man och får honom att undvika olika hinder medan hans fiender, Spökgänget, försöker äta upp honom. När du äter stora, blinkande piller blir spökena blå och då kan du äta dem för att få extra poäng!

Pac-Man Battle Royale

Slutligen har vi detta otroliga Battle Royale-arkadspel som släpptes för att fira Pac-Mans 30-årsjubileum, där upp till fyra spelare kan styra Pac-Mans i olika färger och försöka bli den sista kvarvarande Pac-Man på äkta Battle Royale-manér. Som vanligt ska ni röra er genom en labyrint och försöka undvika spöken samtidigt som ni äter de olika piller som finns utspridda.

SM Pacman

Tro det eller ej, men det finns faktiskt ett svenskt mästerskap i Pac-Man för alla som tycker att deras spelskicklighet är något att skryta med. Även om det inte är lika stort som till exempel e-sport och inte heller en sport som kan ses på TV eller streamas online, är det ett evenemang som lockar videospelsfantaster över hela världen.

Det första mästerskapet arrangerades i Gallerian shoppingcenter i Stockholm 1982, bara två år efter att det första Pac-Man-spelet släpptes. Det dröjde 32 år innan ett nytt svenskt mästerskap ägde rum, och det var med stöd från Bandai Namco Partners nordiska avdelning.

Under 2014 och 2015 hölls mästerskapen under Retro-Games-mässan i Stockholm, och från och med 2016 står Stockholms som värd för årliga mästerskap i Pac-Man.

Spela Pacman i Sverige

Om du vill spela Pacman i Sverige så finns det en rad olika alternativ att välja på. Fråga dig själv först, hur vill jag spela Pac-Man? Föredrar du de klassiska stora maskinerna, datorspel, tv-spel eller de allra modernaste versionerna direkt i mobilen?

Om du vill ha riktigt klassisk underhållning så går det att spela Pac-Man i Sverige på ett flertal olika ställen. Om du har en arkadhall eller spelhall i din stad så är detta definitivt den första platsen att besöka. Om inte så kan du alltid se efter som det finns någon uthyrare av arkadspel i närheten av dig.

Om du vill spela Pacman i Sverige men inte har varken en lokal uthyrare av arkadspel eller en arkadhall nära dig, så är nästa alternativ att köpa ett Pac-Man spel. Du hittar Pac Man i alla möjliga versioner, allt från tv- och datorspel till mindre medtagbara Pacman-maskiner. Ett annat alternativ, som finns förklarat nedan, är såklart att spela Pacman online!

Spela Pacman online

Genom historien har Pac-Man gått att spela på allt ifrån klassiska spelautomater till tv- och datorspel. Idag, tack vare teknikens under, behöver du dock inte röra dig ur fläcken för att njuta av detta klassiska spel. Det går nämligen att spela Pac-Man online på en rad olika sajter på nätet idag. Du behöver inte laddad ned eller installera någonting. Det enda som krävs är att du har en dator, mobiltelefon eller surfplatta samt en internetanslutning.