Flipperspel

Ett flipperspel är ett klassiskt spel som har underhållit spelare runt om i världen sedan den första versionen kom ut på 40-talet. Om de första flipperspelen som lanserades såg något spartanska ut så är dagens flipperspel desto modernare. Idag finns en mängd flipperspel med olika typer av teman och funktioner.

flipperspel spel

Grundidén bakom spelet är egentligen väldigt enkelt. Spelaren börjar med att skjuta upp en kula från antingen höger eller vänster sida av spelplanen. Målet med spelet är sedan att hålla kulan vid liv så länge som möjligt. Detta görs genom två spakar som styrs manuellt av spelaren. I spelet finns en rad olika hinder och funktioner. Om dessa träffas ges olika antal poäng till spelaren beroende på hur svårt hindret är.

Spela flipperspel i Sverige

Chanserna att spela flipperspel i Sverige är faktiskt bra mycket större än chanserna att kunna spela arkadspel. Medan många arkadhallar har fått stänga ned så finns det fortfarande ett stort intresse för att spela flipperspel i Sverige.

Det första du kan börja med är att söka på flipperspel i din stad. Sök exempelvis på ”flipperspel Stockholm” eller ”flipperspel Malmö” och se om du får någon träff. I vissa städer finns det nämligen spelhallar enbart för flipperspel.

Om du inte skulle hitta någon spelhall för flipperspel så är det möjligt att det finns en förening för flipperspel nära dig. Runt om i Sverige finns nämligen klubbar med flipperspels-entusiaster som regelbundet träffas i klubblokaler för att spela tillsammans.

Om du vill spela flipperspel hemma så rekommenderar vi att inköpa ett flipperspel. Dessa finns i alla möjliga storlekar och prisklasser. Allt från plastspel för en hundring upp till stora flipperspel för tiotusentals kronor.

Spela flipperspel online

Om du skulle vilja omfamna detta klassiska spel och samtidigt känna dig modern så kan du prova på att spela flipperspel online. Idag finns det faktiskt en rad olika sidor där du hittar ett brett utbud av olika typer av flipperspel gratis. Dessutom finns det en massor av appar för att spela flipperspel i mobilen. Känslan att spela flipperspel på nätet kanske inte är densamma som de klassiska automaterna men det kan ändå vara värt att ge flipperspel online en chans!

Flipperspel

Klassiska flipperspel

Flipperspel har som sagt funnits sedan 40-talet. Sedan dess har många saker utvecklats, men även om du kan spela moderna versioner av klassiska flipperspel finns det fortfarande några som de traditionella versionerna.

Det finns många orsaker till detta. Många människor gillar helt enkelt den nostalgiska känslan av att spela klassiska spel från och till, vilket är anledningen till att arkader och spelhallar är så populära än idag. Det är något helt magiskt med den underhållning som klassiska flipperspel ger spelarna och hur de för samman människor i verkliga livet istället för på nätet. Även om de flesta flipperspel kräver att spelaren spelar ensam möjliggör många spel ändå att du kan umgås med dina vänner medan du spelar.

Idag finns klassiska flipperspel i spelhallar över hela landet, som alla väntar på att du ska återupptäcka dem! Men vilka traditionella flipperspel ska du egentligen hålla utkik efter? Vi har samlat några av de mest eftertraktade här!

Godzilla

Det råder ingen tvekan om Godzilla är det överlägset bästa flipperspelet vi har idag, även om den släpptes så sent som förra året. Det här flipperspelet från Stern visar verkligen hur eftertraktade klassiska flipperspel fortfarande är idag. Även om vi har tillgång till tusentals onlinespel, som bland annat eSportbranschen står bakom, finns det fortfarande många som vill uppleva den autentiska upplevelsen som bara kan hittas i riktiga arkader genom färgsprakande och nervkittlande flipperspel.

Medieval Madness

Medieval Madness är ett av de absolut bästa flipperspelen i världen. Titeln släpptes 1997 av företaget Williams. Centralt i flipperspelet är ett animerat slott, och ett av målen är att förstöra sex olika minislott genom att träffa deras ingång med kulan på spelplanen. Detta otroligt framgångsrika flipperspel har sålts för över 8 000 dollar de senaste åren och kan sägas ha blivit något av en kultklassiker för arkadspelsfanatiker.

Monster Bash

Spelet Monster Bash släpptes 1998 och innehåller kända skräckinjagande figurer som Monstret i svarta lagunen, Varulven, Frankensteins Monster, Dracula och Mumien. Som spelare är ditt mål att samla olika instrument för att bilda rockbandet “Monsters of Rock” tillsammans med de skrämmande figurerna. Flipperspelet har en så kallad “Phantom Flip” och först när den här funktionen är aktiverad kan du släppa flipperknapparna i hopp om att vinna spelet!

Attack From Mars

I det tidlösa arkadspelet Attack from Mars från 1995 ska du försvara världens största städer mot en utomjordisk invasion från Mars. Under spelets gång är ditt mål att ta dig igenom sex olika nivåer, och först när du lyckats med detta kan du börja erövra universum. Då släpps tre kulor ut på den upplysta spelplanen och du måste försöka göra så många mål som möjligt för att samla miljarder poäng!

Twilight Zone

Spelutvecklaren Midway skapade 1993 ett av världens bästa flipperspel någonsin: Twilight Zone. Till skillnad från många andra arkadspel är Twilight Zones spelregler något mer komplexa, vilket vi dock tycker är en fördel snarare än en nackdel. Det finns totalt sex kulor att spela med, varav en är en vit keramikkula som kallas för “Powerball”.

Indiana Jones: The Pinball Adventure

Här är en annan hjärtevärmande klassiker: Indiana Jones: The Pinball Adventure, som släpptes samma år som Twilight Zone. Flipperspelet är, som namnet antyder, inspirerat av Indiana Jones-filmerna och är, precis som Twilight Zone, lite mer komplicerat än andra flipperspel. Spelet består av 12 olika lägen, som alla är baserade på en scen från någon av de tre Indiana Jones-filmerna.

Vad kostar Indiana Jones flipperspel?

Eftersom Indiana Jones: The Pinball Adventure släpptes i begränsad upplaga någon gång på 90-talet och anses vara ett av de absolut bästa flipperspelen i världen har spelet blivit ett samlarobjekt idag.

Beroende på spelets skick kan det värderas till uppåt 50 000 kronor. Snacka om en investering om du köpte den för 30 år sedan! Lyckligtvis kan du få en modern version av flipperspelet som ett Xbox-spel idag för149 kronor. Visst, det skapar inte samma önskvärda nostalgiska atmosfär kanske, men du får i alla fall något som inte kommer att förstöra din budget.

Köpa flipperspel

Om du så vill roa dig med en flipperklassiker som Attack from Mars eller en senare variant som Godzilla kan du köpa flipperspel än idag. Tänk dock på att nya flipperspel inte säljer lika bra som tidigare.

Det finns dock legitima återförsäljare som köper och säljer gamla flipper och arkadspel som reparerats. Ett exempel är Gameroom.se, där du kan köpa arkad- och flipperspel för allt från 10 000 – 100 000 kronor. Du kan också hitta privatpersoner som säljer populära arkadspel på Blocket, och om du har riktigt tur kan du få tag på en väl underhållen flipper med bra kraft.

Men oavsett vilket gammalt flipperspel du vill lägga vantarna på måste du betala en hel del pengar för det. Så om det inte riktigt är en hobby du har rekommenderar vi att du överväger något mindre dyrt. Det betyder dock inte nödvändigtvis att du måste sluta spela spel: poker är till exempel ett spel som inte kräver mer än en kortlek.

Hur ser det ut med nya flipperspel då? Jo, Stern producerar faktiskt fortfarande nya flipperspel för nostalgiker. Titta bara på deras Godzilla-spel, som släpptes så sent som 2021. Nya spel kostar drygt 100 000 kronor och måste vanligtvis beställas från USA. Men en återförsäljare som Flipperdoktorn kan köpa in spelen åt dig så att du kan hämta dem på deras lager.

Flipper online

Vill du spela flipperspel online finns detta alternativ också tillgängligt idag! Det finns nämligen många klassiska titlar som har återutgivits på spelplattformar online.

Vi nämnde till exempel tidigare att Indiana Jones-flipperspelets utvecklats för Xbox. Samma sak gäller för många andra arkadspel.

I takt med att samhället blir alltmer digitaliserat inser företagen att de kan kapitalisera sig på denna utveckling. Samtidigt som efterfrågan på onlinespel ökar börjar företagen därför utveckla spel som kan spelas online.

Så om du inte kan vänta med att besöka en arkadhall för att spela några riktigt underhållande flipperspel, föreslår vi att du besöker en spelsajt som erbjuder en kategori med just arkad- och flipperspel! Då har du i alla fall något som tillfredsställer ditt sug tills vidare!