Vad hände med de svenska arkadhallarna?

Har du barndomsminnen från klassiska svenska arkadhallar? Blinkande spelmaskiner, tjutande ljud från automaterna och stammisar som drog på de enarmade banditerna. Idag är detta en syn som knappt existerar längre i Sverige. Men vad hände egentligen med de svenska spelhallarna och varför försvann dem en efter en?

Att vi svenskar är speltokiga är ingen nyhet. Vi är idag den nation som spelar näst mest i hela världen (bara Hong Kong ligger före på listan). Trots detta så ekar Sverige tomt när det kommer till spelhallar. Hur kommer egentligen detta sig?

En av de sista arkadhallarna som finns kvar i Sverige är spelhuset på Liseberg i Göteborg. Mats Andersson som är spelchef på Spelhuset berättade för Göteborgsposten i en intervju 2014 om hur konkurrensen för arkadspel har tätnat. I takt med att utbudet och kvalitén av mobilspel, tv-spel och datorspel har ökat så blir det svårare och svårare för spelhallar att överleva. I och med att omkostnaderna för att ta fram och sälja exempelvis mobilspel även är mycket lägre så drar sig folk numera för att ta sig till en spelhall. En spelomgång på ett arkadspel kan exempelvis kosta mellan 10-20 kronor medan man får ett helt mobilspel för samma pris.

Dessutom så har svenska lagar försvårat för spelhallar att hålla öppet. Exempelvis är det strängt förbjudet att ha spelautomater och arkadspel intill varandra (något som är vanligare utomlands). De stränga reglerna tvingade till och med spelhallar ett tag att ständigt ha vakter som kontrollerade åldersgränser för personer som spelade på arkadspel.

Samtidigt som många svenska spelhallar har stängt ned en efter en runt om i landet så finns det fortfarande hopp kvar. HEY STHLM är en nyöppnad arkadhall i Stockholm som ger ljus i mörkret för svenska spelfantaster. Spelhallen har redan blivit omåttligt populär och det går även att ta en öl eller en burgare i den angränsande baren. Vi hoppas att fler nya koncept likt HEY STHLM kommer att öppna upp i framtiden.