Donkey Kong

Minns du det klassiska spelet med den elaka gorillan som tillfångatagit prinsessan? Vi gör!

I Donkey Kong så är vi ingen mindre än den klassiska spelfiguren Mario. Vårt uppdrag är att klättra uppför de många stegarna och samtidigt undvika tunnorna som den onda gorillan kastar mot oss. Han har nämligen tagit prinsessan tillfånga och är inte villig att släppa henne i första taget. Den första versionen släpptes av Nintendo redan år 1981 och blev en riktig hit! Donkey Kong kan idag räknas till ett av de mest klassiska arkadspelen i historien.

donkey kong arkadspel

Med tanke på spelets succé så är det ingen överraskning att Donkey Kong under årens lopp har blivit en populär figur bland spelarna. Det har lanserats en rad olika Donkey Kong spel för olika plattformar och figuren Donkey Kong har även förekommit i flera andra Nintendo-spel.

Spela Donkey Kong i Sverige

Om du är sugen på att spela Donkey Kong i Sverige så är ditt bästa alternativ att leta upp en klassisk spelhall med arkadspel. Här kan du nämligen oftast hitta någon av originalversionerna av Donkey Kong på en klassisk spelautomat. I takt med teknikens utveckling och internets framfart så är det dock idag svårare att spela Donkey Kong i Sverige på de klassiska spelautomaterna. Många spelhallar har tvingats stänga ned på grund av att fler väljer de helt digitala versionerna av spelen istället.

Om du inte skulle ha någon arkadhall i din stad så finns alternativet att köpa ett Donkey Kong spel. Om du är riktigt fanatisk så kan du kolla in Donkey Kong spelmaskinerna som finns på salu på internet. Det finns idag miniversioner av spelet som inte kostar många hundralappar. Ett annat alternativ är att köpa Donkey Kong på tv-/datorspel.

Spela Donkey Kong online

Ett annat uppenbart alternativ om du vill återuppleva spelet med prinsessan och gorillan är att spela Donkey Kong online. Det finns en rad olika sidor att där du kan spela Donkey Kong online, ett exempel är www.donkey-kong.org. Här kan du ta del av det klassiska spelet direkt i din dator. Om du vill spela Donkey Kong i mobiltelefonen så finns det en rad appar som är snarlika det klassiska Donkey Kong spelet.

Donkey Kong spel

Sedan det första Donkey Kong-spelet släpptes som ett arkadspel 1981 har ett antal nya titlar släppts genom åren. Vi har samlat några av de spel från Donkey Kong-serien som vi tycker är de allra bästa. Men du får naturligtvis gärna rätta oss om du anser att vi har fel!

Donkey Kong

1994 släppte Nintendo det kritikerrosade Donkey Kong-spelet för Gameboy. Spelet blev snabbt enormt populärt och är kanske den titel flest 80- och 90-talister förknippar med just Donkey Kong-serien.

Precis som i original-versionen, som skapades av Shigeru Miyamoto som ett arkadspel, styr spelaren Mario (ursprungligen Jumpman i 1981-versionen av spelet), som under spelets gång (och hela 100 nivåer) måste rädda Pauline från den skräckinjagande apan Donkey Kong.

Donkey Kong Jungle Beat

När detta 2D-plattformsspelet lanserades 2004 till Nintendo GameCube tog det världen med storm. I detta fantastiska tillskott till Nintendos mest älskade apspel följer du med Donkey Kong när han ger sig ut på ett äventyr för att besegra onda kungar och erövra djungeln.

I den här väldesignade GameCube-versionen använder du bongotrummor för att spela och förflytta Donkey Kong. När du slår på den högra trumman rör sig Donkey Kong åt höger och vice versa när du slår på den vänstra trumman. Om du slår på båda trummorna samtidigt hoppar han.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Tio år efter Donkey Kong-spelet som nämns ovan släpptes Donkey Kong Country: Tropical Freeze, ett 2D-plattformsspel som utvecklats av Retro Studios i samarbete med Monster Games och Nintendo SPD.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze är kompatibelt med Nintendo Wii U, och släpptes senare till Nintendo Switch. I det här färgglada spelet styr du Donkey Kong och hans familj när de rör sig över fem olika öar för att rädda Donkey Kong Island efter att den har frusit till is.

Donkey Kong Country Returns

Ett annat Wii-spel som toppar listan är Donkey Kong Country Returns, utvecklat av Retro Studios och släppt av Nintendo 2010.

I den här titeln kan du glömma allt som har med snö att göra – i Donkey Kong Country Returns ser Donkey Kong Island till synes ut som vanligt. Men nu har några onda figurer hypnotiserat djuren på hans ö och fått dem att stjäla Donkey Kong och Diddy Kongs banansamling. Nu är det ditt jobb att rädda ön tillsammans med de två aporna!

Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest

Vi vet att vi hoppar lite i tidslinjen. Men det beror helt enkelt på att vissa spel i Donkey Kong-serien är lite bättre än andra.

Strax efter Donkey Kong Country Returns kommer dock detta helt magiska plattformsspel, utvecklat av spelföretaget Rare och utgivet av Nintendo för Super Nintendo. Spelet släpptes 1995 och är den andra delen av Donkey Kong Country-serien och uppföljaren till Donkey Kong Country som släpptes året innan, 1994.

Diddy Kong Racing

Diddy Kong Racing är en riktig klassiker för Nintendos Nintendo 64-konsol. I detta spel från 1997 kan spelaren välja en av åtta karaktärer att spela med, var och en med tillgång till tre olika fordon, en bil, en svävfarkost och ett flygplan.

Som namnet antyder är det en tävling där du måste försöka komma först! Med andra ord är det lite som Mario Kart. Samla bananer och andra föremål längs vägen och försök slå dina vänner i det här roliga spelet.

Donkey Kong 64

En annan favorit till Nintendo 64 är Donkey Kong 64, som släpptes 1999. Detta var faktiskt det allra första 3D-spelet i Donkey Kong-serien.

I detta fantastiska plattformsspel som utvecklats av Rare styr du Donkey Kong när han utforskar olika nivåer och försöker rädda sina vänner som har blivit kidnappade från den ondskefulla krokodilen King K. Rool. Precis som i andra Donkey Kong-spel ska du lösa minispel och pussel som fem spelbara Kong-karaktärer och samla bananer och andra objekt under spelets gång.

Donkey Kong Jet Race

I Donkey Kong Jet Race, som släpptes 2008 i Europa, kan du tävla med Donkey Kong och hans vänner i ett lopp som äger rum i luften, med tre olika dimensioner att navigera i. Spelet är mycket likt de populära Mario Kart-spelen, eftersom du under loppet kan samla in olika föremål för att utföra diverse åtgärder.

Spelet är kompatibelt med Nintendos Wii-konsol, så Wii-kontrollen används för att utföra olika handlingar som att accelerera eller hoppa. Loppet kan du delta i ensam eller tävla mot upp till tre vänner! Ju längre du spelar, desto fler nivåer och samlarobjekt kan du låsa upp, vilket gör Donkey Kong Jet Race otroligt givande!

Köp din favorit idag!

Ovanstående spel är bara en bråkdel av alla Donkey Kong-titlar som släppts genom åren. Eftersom det är en av Nintendos mest älskade spelserie kommer det hela tiden nya, slående tillägg. Även om internet och onlinespel har blivit allt populärare verkar många fortfarande föredra de klassiska videospelen.

Dessutom är videospel mycket mer strategibaserade än många turbaserade onlinespel som roulette, och det är något som många fortfarande förespråkar. För finns det något bättre än att hela tiden utvecklas ju mer man spelar de olika nivåerna i ett videospel? Knappast!

Om du vill köpa ett Donkey Kong-spel har du mycket att välja mellan. De senare titlarna är betydligt lättare att få tag på, eftersom många av de äldre klassas som rariteter. Men på Blocket eller Tradera kan du faktiskt hitta många av dem till rimliga priser, om du inte har turen att ha behållit klassikerna sedan 90-talet vill säga.

Donkey Kong spelkonsol

Som en av de mest populära spelserierna har Donkey Kong naturligtvis gett upphov till diverse samlarobjekt. 1980 började Nintendo till exempel utveckla spelkonsoler som kallades Game & Watch med olika teman, bland annat Donkey Kong.

Spelkonsolen påminner mycket om Nintendo DS i sitt tvåskärmade, bärbara format. Just Donkey Kong-konsolen är orange och kommer med tillhörande spel från spelserien. Med andra ord är denna konsol ett måste för alla fans av den bananälskande apan och hans vänner!

En annan spelkonsol med Kong-tema är PowerA Nintendo Switch Donkey Kong Edition som är utformad speciellt för just Donkey Kong-fans. Switch-kontrollen är gul och kommer med de bekanta knapparna samt en bild på apan själv. En helt fantastisk present till alla Donkey Kong-fans!