Hur du spelar bluffstopp

Bluffstopp är ett roligt spel där det krävs taktik och en dos av listighet. Det gör det till ett populärt spel bland både nybörjare och erfarna kortspelare.

Introduktion till Bluffstopp

Vi kommer att gå igenom vad du behöver veta för att spela detta intressanta spel, så att du vet vad som gäller när det är dags för alla att, så att säga, lägga korten på bordet.

Spelregler Bluffstopp

För att lära dig mer om spelet kan du ta en titt på guiden nedan eller klicka dig in på kortspel.eu/bluffstopp.

Förberedelse

  • Se till att du har en vanlig kortlek med 52 kort, utan jokrar, för att spela Bluffstopp.
  • Minst två spelare och högst sex spelare kan delta i spelet. Kontrollera att du har det rätta antalet deltagare.
  • Blanda korten och ge varje spelare 7 kort. Dessa kort ska inte visas för de andra spelarna.
  • De kort som återstår efter utdelningen läggs med baksidan upp i mitten av bordet för att bilda plockhögen.
  • Den som delar ut tar ett kort från plockhögen, visar det för samtliga spelare och sätter det med baksidan uppåt intill plockhögen för att skapa en ny hög av kort.

Grundläggande regler

Bluffstopp är ett kortspel som kräver förmågan att tolka motspelarnas uttryck och göra rätt gissningar för att segra. Spelet har sina rötter i Stopp och delar många likheter med det. Att lyckas i Bluffstopp innebär en blandning av färdigheter och slumpmässighet eftersom det kräver att du gissar korrekt baserat på hur andra spelare agerar.

Bluffa eller ej

Inled rundan genom att tillåta den första spelaren att placera ett kort av samma färg, men med en högre rang, på det kort som nyligen placerades som den gemensamma högen. Den lägsta möjliga ranken är en tvåa och den högsta är ett ess. När spelaren lägger kortet visar de inte kortets framsida, utan placerar det med baksidan uppåt i högen medan de meddelar vilket kort det är. Viktigt att notera är att spelaren inte nödvändigtvis behöver berätta sanningen; de kan faktiskt placera vilket kort som helst så länge de hävdar att det är ett kort av samma färg och en högre valör.

Fortsätt spela

Om en spelare saknar lämpliga kort att spela inte känner för att bluffa har de alternativet att säga “Pass!” istället. Då övergår turen till nästa spelare. Om en hel omgång passerar och alla spelare säger “Pass!” utan att någon har valt att lägga ett kort, tillåts den spelare som först använde “Pass!” att placera ett valfritt kort, och spelet fortsätter som vanligt.

Hur du spelar Bluffstopp

En omgång av Bluffstopp spelas med en standardkortlek som innehåller 52 kort och exkluderar jokrar. Spelet kan spelas med så få som 2 spelare och så många som 6 spelare. Målet i Bluffstopp är att bli av med alla kort så snabbt som möjligt. Korten ska blandas och varje spelare delas ut 7 kort. Eventuella kvarvarande kort efter utdelningen placeras med baksidan uppåt mitt på bordet. Därefter drar den som delade ut ett valfritt kort från denna hög, visar det för alla spelare och lägger det sedan med baksidan uppåt bredvid högen.

Vad händer när någon säger Bluffstopp?

När en spelare utropar “Bluffstopp” får de rätten att inspektera det senast nedlagda kortet. Om den som utropade “Bluffstopp” hade rätt och det var faktiskt en bluff, då måste bluffaren ta upp alla kort i spelhögen och spelet går vidare till den spelare som ifrågasatte bluffen. Det kan såklart hända att Bluffstopp-utmanaren misstog sig. Vederbörande måste då istället ta alla kort som finns i spelhögen. Därefter tas ett kort från spelets plockhög. Alla spelare får se detta kort som sedan kommer att utgöra det nya startkortet.

Speciella regler att hålla koll på

Bluffstopp kan även spelas genom att man inkluderar jokrar, som agerar som vilda kort och kan representera vilket kort som helst. I andra versioner finns en regel som kallas “Dropp” som tillåter spelare att släppa sina kort ner i knät/på golvet. Läs mer ingående om dropp nedan.

Dropp

I vissa varianter av spelet finns alltså en regel som kallas “dropp”. Denna regel tillåter spelare att släppa kort och på så vis bli av med dem i smyg. Ifall en medspelare upptäcker dig när du försöker göra detta måste du istället ta upp kort som straff. Vanligtvis bestäms straffet till att vara mellan 3 och 6 kort. Om du felaktigt anklagar någon annan för att använda dropp-regeln måste du också i regel ta upp kort som straff. Bestäm innan ni börjar om ni spelar med dropp eller inte.

Spelregler Bluffstopp

De återstående korten som finns kvar efter utdelning placeras i mitten av bordet och med framsidan nedåt, för att man inte ska kunna se vilka kort det är som ligger i högen. Det översta kortet i denna hög vänds sedan upp och bildar på så sätt en ny hög, den så kallade spelhögen. Nu är det dags för den första spelaren att lägga ett kort. Han måste lägga ett kort av de 7 han eller hon har på sin hand på spelhögen. Kortet måste ha en högre valör och vara av samma färg som kortet i spelhögen.

Jokerkort

Inom detta spel använder man för det mesta inte någon joker.

Vildkort

Vildkort, även kallade wild cards, är en specialregel i det här spelet som ger spelarna möjlighet att använda ett valfritt kort med önskad valör i stället, genom att faktiskt inkludera jokern, för att följa de vanliga reglerna för kortspel.

Dubbla Bluffar

Det som är speciellt intressant med detta spel är att man faktiskt kan bluffa sig igenom hela spelet.

Begränsade Bluffstopp

Vill man göra spelet ännu lite mer spännande går det alltid att begränsa hur många bluffstopp som man kan göra, alltså hur många gånger man kan anklaga andra spelare för bluff.

FAQ

Hur vinner man Bluffstopp?

Målet i spelet är att bli den första spelaren som lyckas göra sig av med alla sina kort på handen, och detta kan uppnås antingen genom att följa reglerna och spela passande kort eller genom att skickligt bluffa sig ur situationen.

Vem börjar i bluff?

Turordningen börjar oftast med givaren. Därefter fortsätter man medsols runt bordet.

Hur många kort ska man ha i Bluffstopp?

Varje spelare får normalt sju kort som de ska bli av med. Detta kan man dock justera beroende på hur lång man vill att varje runda ska vara.