En snabbguide till VR-underhållning 

Virtual Reality är inte bara en gammal slagdänga från artisten Jamiroquai. Det är en teknik som syftar till att förvandla det virtuella till verklighet. Genom verktyg som särskilda glasögon, hörlurar, handkontroller eller dylikt involverar tekniken våra olika sinnen vilket resulterar i en övertygande och verklighetstrogen upplevelse, främst inom spel- och underhållningsbranschen. Här har Virtual Reality-underhållning öppnat upp dörrar till saker och ting som tidigare varit omöjliga. Idag kan man på virtuell väg uppleva saker som man sannolikt aldrig hade fått vara med om innan som att gå på månen, sjunga på scen med U2 eller flyta runt i rymden. I det här inlägget tänkte vi fylla på denna korta introduktion med annat du bör känna till om just VR-underhållning. 

Korsningen VR och klassiska spel

VR har minst sagt expanderat begreppet gaming till att innefatta betydligt mer mångfacetterade och dynamiska spelupplevelser. Med hjälp av utforskningsbara och interaktiva miljöer som skapats i 3D kan man få åtkomst till ställen som tidigare varit omöjliga i den riktiga världen, som att gå på Mars eller köra en exklusiv sportbil i bergen. Förutom helt nya spel inom ramen för VR har tekniken även letat sig in i, samt influerat klassiska spel som hängt med sedan urminnes tider, däribland poker. Poker som ju är en kombination av kort- och vadslagningsspel har spelats runt om i världen sedan 1 000 år tillbaka enligt vissa historiker. Nuförtiden spelar man poker minst lika mycket runt borden i olika hem som i landbaserade anläggningar och på digitala plattformar för online poker. Genom digitaliseringens framfart har sistnämnda plattformar varit med ett tag nu. Tack vare VR erbjuder emellertid dessa typer av plattformar numer en förbättrad upplevelse till sina användare genom att skapa visuellt spännande miljöer med en viss grad realism som påminner om när man spelar live. 

De bästa spelen för VR

Vilka är då de bästa spelen för den som är sugen på att utforska VR? Först och främst kan sägas att spelbiblioteket växer så det knakar och att utvecklingen går i raketfart. Med ett VR-headset och rätt plattform kan nyfikna få tillgång till innovativa spel som framtagits särskilt för VR eller klassiska spel (som vi nämnt ovan) som upplevs på ett annorlunda sätt när de återskapas för VR. När sajten TechRadar spaltar de bästa VR-spelen 2023 hamnar spelet Arizona Sunshine i toppen. Spelet äger rum i vilda västern som drabbats av zombier och teleporterar spelaren runt i en verklighetstrogen miljö utan att man behöver lida av åksjuka. På plats två hamnar Astro Bot: Rescue Mission som kännetecknas av fantasi och uppfinningsrikedom i regi av Nintendos Mario-serie. På tredje plats hamnar avslutningsvis Batman: Arkham VR som beskrivs som en oberoende detektivhistoria och som gör att alla kan känna sig som en superhjälte för en dag.

Framtiden för VR

Studier visar att AR (Augmented Reality) och VR kommer att stå i centrum för digital transformation och att kundkretsen kommer att öka med ytterligare 80 %. Experter inom branschen siar om att VR – förutom sitt underhållningsvärde – kommer att fungera som en katalysator för att kunna visualisera komplexa företeelser. Framöver kan antas att VR kommer att appliceras även inom medicin, statlig verksamhet, design, kommunikation och i små och stora företag. VR är därmed här för att stanna snarare än en fluga för en begränsad skara entusiaster. Idag säljs exempelvis VR-tillbehör på helt vanliga kedjor i Sverige som Claes Ohlsson och Teknikmagasinet, vilket visar på ovan nämnda utveckling. I takt med att marknaden för VR expanderar kan tänkas att därtill hörande produkter, spel och verktyg och liknande, också kommer bli billigare för genomsnittskonsumenten.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna snabbguide till VR-underhållning inspirerat dig till att våga ge dig in i en värld som av många fortfarande upplevs som främmande och snårig. Idag hålls redan VR-event inom det offentliga i Sverige och bland de privata utövarna är folk inom gamingbranschen – så kallade early adopters. Hur verkligheten ser ut om 10 år återstår att se men allt pekar mot en spännande framtida utveckling.